Trenutno stanje napuštenih stanica MetroaPariški sustav podzemne željeznice je uistinu čudo javnog prijevoza. Godišnje se pariškom podzemnom željeznicom preko više od 200 kilometara tračnica preveze 1,5 miljardi putnika. Pariška podzemna željeznica je po veličini šesta u svijetu. Unatoč tim impresivnim podacima 11 postaja stoji prazno i neiskortišteno još iz vremena II svjetskog rata kada su zatvorene i nikad više nisu ponovo otvorene. Ako jedan kandidat pobijedi na izborima za novog gradonačelnika Pariza ove "postaje duhova" kako ih parižani nazivaju mogle bi oživjeti na potpuno nov i neočekivan način. Ako jedan kandidat pobijedi na izborima za novog gradonačelnika Pariza ove "stanice dugova" mogle bi oživjeti na potpuno nov i neočekivan način.

 

Radi se o Nathalie Kosciusko-Morizet koja ima velike šanse da postane gradonačelnica Pariza i to kao prva žena na tom položaju u dugoj povijesti grada. U svojoj kampanji već je ranije najavila planove za preuređenje napuštenih postaja podzemne željeznice u Parizu koje predstavljaju velik problem, a sada i objavila prve prijedloge. Ona vjeruje da se napuštene postaje mogu pretvoriti u elitna mjesta gdje će građani moći gledati predstave, odmarat se, zabavljati, jesti, plesati pa čak se i baviti sportom. Na njezin prijedlog rješenje su izradili francuski arhitekti Manal Rachdi i Nicolas Laisné. tako će postaje duhova oživjeti u restorane, noćne klubove, koncertne dvorane, pa pa čak i bazene i podzemne vrtove.

"Ovaj projekt ima za cilj vratiti u život te postaje duhova dajući im novu namjenu." rekao je Rachdi. "Da bi mogli plivati ​​u postaji podzemne željeznice izgleda kao ludi san, ali to bi uskoro mogla postati stvarnost! Korištenjem napuštenih prostora grad bi mogao nadoknaditi nedostatak sportskih objekata u nekim dijelovima glavnog grada. Zašto Pariz kao prvi u svijetu nebi mogao iskoristiti svoje podzemne potencijale i izmišljati nove funkcije tim napuštenim mjestima?", zapitao se Rachdi.

Kosciusko - Morizet je bila na dužnosti ministrice prometa francuske vlade u periodu od 2010. - 2012. godine, i već je tada govorila o svojoj ljubavi prema pariškom metrou nazivajući ga šarmantnim mjestom. Ukoliko Kosciusko - Morizet uspije pobijediti na izborima, svoju ideju namjerava provesti u djelo prikupljanjem dodatnih ideja od Parižana o tome kako najbolje prenamijeniti ove napuštene postaje

Ovaj plan da se donese novi život napuštenim postajama prihvatili su gotovo svi parižani, međutim Jean - Michel Leblanc, koji radi za francuskog državnog javnog operatera prijevoza RATP, mišljenja je da ima i mnogo problema u realizaciji te ideje (uske platforme prolaska vlakova kroz postaje i električne tračnice). "To će biti vrlo teško i skupo kako bi ti prostori postali dovoljno sigurni za javnu uporabu." Zagovornici projekta kažu da svi ti problemi nisu nepremostivi, a planiraju se istražiti mogućnosti ulaganja od strane privatnih partnera.

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.