datum objave: 04.08.2014.|print

Novi nacionalni stadion u Singapuru, djelo arhitektonskog biroa DP architects proglašen je građevinom sa najvećom kupolom ikad sagrađenom.  Stadion je smješten na prostoru bivšeg "Singapore National Stadium" koji je zatvoren 2007. godine i srušen 2010. godine  kada je u studenom započela izgradnja novog stadiona. 30. lipnja 2014. godine otvoren je novi  višenamjenski stadion kapaciteta 55.000 sjedećih mjesta koji je u vlasništvu "Singapore Sports Hub Consortium-a".

Radi se o jedinom stadionu na svijetu koji je opremljen potpuno automatiziranim mehaničkim sustavom uvlačenja i izvlačenja tribina prema potrebama manifestacije koja se treba održati. Takvim promjenama konfiguracija stadion može ugostiti sportska nadmetanja u nogometu, ragbiju, kriketu ili atletici, te različite vrste kulturnih i zabavnih događaja. Transformacija stadiona za novi događaj traje maksimalno 48 sati.


Kupola se prostire preko cijelog stadiona duljine 310 m. Površina od 20.000 m2 kupole je pokretna i može se prema potrebi otvarati i zatvarati. Kompletno otvaranje ove konstrukcije traje 25 minuta. Cijeli obujam stadiona je klimatiziran, te može pružiti svakom posjetitelju ugodan boravak i uživanje.  Stadion je okružen velikim brojem prostora različite namjene među kojima prevladavaju prostori  za sportsku rekreaciju, druženje i zabavu.

Stadion bi trebao udomiti singapursku nogometnu i kriket reprezentaciju, a 2015. godine će biti domaćin Azijskih igara, a najavljeno je i Svjetsko klupsko prvenstvo u ragbiju, te velik broje koncerata od kojih će prvi održati Mariah Carey u listopadu. Međunarodno kriket vijeće razmišlja o svojem preseljenju iz Dubaia na ovaj novi stadion.

Powered by CuteNews
SYNTEKS d.o.o.
PZC VARAŽDIN d.d.
SINGRA d.o.o.
DATA d.o.o.
MIPCRO d.o.o.
OD POROBIJA I ŠPOLJARIĆ
STJEPAN STRELEC
TRI PROJEKT d.o.o.
Geo-Croatia d.o.o.
Obrt za građevinarstvo Hanžek
Gradski stanovi
PORTAL d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Premužić
Aris d.o.o.
Forma d.o.o.
GALDI d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Soldo
Darko Detelj
KOCIPER COMPANY
INVEST PROJEKT
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Anina 11, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednica: mr.sc. Martina Cesar-Kelemen dipl.ing.građ.