datum objave: 16.04.2014.|print

Talijanski nogometni klub Roma već dulje vrijeme vapi za svojim novim stadionom, jer trenutno nogometno borilište dijeli s svojim velikim rivalom, nogometnim klubom Lacio. Arhitektonski biro Woods Bargot predstavio je impresivan projekt novog stadiona koji je opremljen čitavim spektrom najsofisticiranijih tehnologija i sadrži velik broj navijačkih sadržaja.

Novi stadion nazvan "Stadio della Roma" imat će kapacitet od 52.000 sjedećih mjesta koja su sva natkrivena. Vodeći arhitekt za sportske objekte biroa Woods Bagot, Dan Meis vizualni identitet stadiona crpio je iz svjetski poznatog i najznačajnijeg povijesnog borilišta, rimskog Koloseuma. Iz Koloseuma su i preuzete neke ideje i rješenja kao što su npr. hidraulički liftovi koji omogućavaju igračima "dramatičan" dolazak direktno na teren s prirodnom travom, baš kao što su se gladijatori pojavljivali u Koloseumu.

"Za arhitekta koji je proveo veći dio svoje karijere projektirajući stadione i koji većinu svojih odmora provodi u Italiji, Stadio della Roma predstavlja projekt života" kaže Meis te nastavlja "Rim ima neusporedivu povijest arhitekture i dobiti priliku graditi bilo što u Rimu je veliki poklon, a graditi dom za nogometni klub Roma i njegove najstrastvenije navijače naprosto zaustavlja srce."

Stadion će biti izveden od čelika s betonskom "zdjelom" za sjedenje i polikarbonatnim krovom koji podsjeća na povijesne baldahine na izvlačenje s vrhova Koloseuma. I sam vanjski izgled preuzeo je ritmičko ponavljanje elemenata pročelja Koloseuma. Sve to zajedno rezultiralo je izuzetno dinamičnim i modernim izgledom. Ovo će biti prvi istinski održivi veliki europski sportski objekt s velikim mogućnostima reciklaže, uštede i proizvodnje obnovljive energije.

Koncept stadiona omogućit će laku transformaciju i prilagodbu različitim događajima u ovisnosti o potrebama. Tako se cijeli stadion sa lakoćom može pretvoriti u koncertnu dvoranu kapaciteta 60.000 posjetitelja. Posebna pažnja posvećena je vidljivosti tako da je teren maksimalno približen gledateljima što omogućuje neusporediv pogled na akciju na terenu. Cijeli stadion opremljen je bežičnim tehnologijama s velikim mogućnostima mobilnog povezivanja.

Novi stadion Rome bit će smješten na Tor di Valle, jugozapadno od povijesnog centra grada. Stadion bi trebao biti dovršen za nogometnu sezonu 2016-2017, a troškovi izgradnje se procjenjuju na 400 milijuna američkih dolara.

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.