datum objave: 25.03.2014.|print

Talijanski arhitekt Joseph di Pasquale autor je neobične zgrade u obliku kruga koja je izgrađena na obali Biserne rijeke u gradu Guangzhou u kineskoj provinciji Guangdong. "Guangzhou Circle" ili kako je još nazivaju "Kineski disk" je sjedište kompanija Hongda Xingye Group i Guangdong Plastic Exchange (GDPE) najveće svjetske trgovačke kompanije sirovom plastikom.

Ovo je najveća kružna građevina na svijetu visoka 138 m' sa kružnim otvorom u centru promjera 48 m'. Autor zgrade s ovom zgradom započinje novi pravac u izgradnji znamenitosti trećeg tisućljeća koji odstupa od stereotipa zapadnjačkog tipa nebodera. Prema njegovim riječima oblik zgrade je rezultat njegove potrage za obilježjem u koje je udahnuta orijentalna psihologija i istočnjački način percepcije uporabom simbola iz kineskog pisma.

Sa zgradom su povezana i mnoga druga značenja, kultna vrijednost žad diskova i numerološka tradicija Fengshui. Dvostruki disk od žada je kraljevski simbol drevne kineske dinastije koja je vladala na ovom području prije 2.000 godina. Zgrada zajedno sa svojim odrazom u rijeci tvori broj 8, simbol beskonačnosti u matematici odnosno vječnosti u kineskoj kulturi. Vezano na veliko značenje broja 8 u kineskoj kulturi dovoljno se sjetiti otvorenja Olimpijskih igara u Pekingu koje je bilo 08.08.2008. godine u 8 sati i 8 minuta.

Prednje i stražnje pročelje zgrade obloženi su bakarnim pločama, dok su bočni dijelovi podijeljeni u kvadratne ostakljene forme. U centralnom "probušenom" dijelu nalaze se vrtovi.

Javni trg ispred ulaza u ovu zgradu od 33 kata i 85.000 četvornih metara korisne površine je uređen i otvoren na kraju 2013. godine, dok se okoliš zgrade još uvijek uređuje. Vrijednost ove incvestivije iznosi oko 70 milijuna američkih dolara.

Powered by CuteNews
SYNTEKS d.o.o.
PZC VARAŽDIN d.d.
SINGRA d.o.o.
DATA d.o.o.
MIPCRO d.o.o.
OD POROBIJA I ŠPOLJARIĆ
STJEPAN STRELEC
TRI PROJEKT d.o.o.
Geo-Croatia d.o.o.
Obrt za građevinarstvo Hanžek
Gradski stanovi
PORTAL d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Premužić
Aris d.o.o.
Forma d.o.o.
GALDI d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Soldo
Darko Detelj
KOCIPER COMPANY
INVEST PROJEKT
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Anina 11, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednica: mr.sc. Martina Cesar-Kelemen dipl.ing.građ.