datum objave: 18.02.2014.|print

Organizatori svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine bili su zabrinuti oko smještaja velikog broja ljubitelja nogometa. Rješenje je ponudio arhitektonski biro Sigge Architects u suradnji s finskom Almaco grupom, koji su ponudili izgradnju plutajućih hotela u Perzijskom zaljevu.

 

Katarske su vlasti već započele pregovore oko izgradnje ovih futurističkih hotela kako bi cjelokupni projekt mogao biti realiziran u 8 godina. Za smještaj hotela planira se uz obalu Dohe izgraditi umjetni otok Oryx opremljen vlastitom komunalnom infrastrukturom, generatorima električne energije i postrojenjem za recikliranje. Smještajni kapaciteti ovog kompleksa hotela, luksuznih apartmana i vodenog parka iznosit će 25.000 gostiju koji će se vodenim taksijima prevoziti do kopna.

Predviđeno je da nakon završetka svjetskog prvenstva umjetni otok promjeni svoju funkciju pa čak i svoju lokaciju. Otok bi bio odvučen na drugu lokaciju a dio otoka bi se prenamijenio u prostore za stalno stanovanje.   
 

Organizatori sportskog događanja planiraju nadalje potrošiti 65 milijardi funti na klimatizaciju stadiona kako bi ublažili ljetne vrućine, a spominje se i kako će zasjeniti sunce umjetnim oblacima. Unatoč planovima da se stadioni klimatiziraju jer temperature dosežu i do 50 stupnjeva celzijusa, još uvijek postoji pritisak iz nogometnog svijeta da se prvenstvo odigra u neko drugo doba godine.

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Anina 11, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.