datum objave: 18.02.2014.|print

Organizatori svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine bili su zabrinuti oko smještaja velikog broja ljubitelja nogometa. Rješenje je ponudio arhitektonski biro Sigge Architects u suradnji s finskom Almaco grupom, koji su ponudili izgradnju plutajućih hotela u Perzijskom zaljevu.

 

Katarske su vlasti već započele pregovore oko izgradnje ovih futurističkih hotela kako bi cjelokupni projekt mogao biti realiziran u 8 godina. Za smještaj hotela planira se uz obalu Dohe izgraditi umjetni otok Oryx opremljen vlastitom komunalnom infrastrukturom, generatorima električne energije i postrojenjem za recikliranje. Smještajni kapaciteti ovog kompleksa hotela, luksuznih apartmana i vodenog parka iznosit će 25.000 gostiju koji će se vodenim taksijima prevoziti do kopna.

Predviđeno je da nakon završetka svjetskog prvenstva umjetni otok promjeni svoju funkciju pa čak i svoju lokaciju. Otok bi bio odvučen na drugu lokaciju a dio otoka bi se prenamijenio u prostore za stalno stanovanje.   
 

Organizatori sportskog događanja planiraju nadalje potrošiti 65 milijardi funti na klimatizaciju stadiona kako bi ublažili ljetne vrućine, a spominje se i kako će zasjeniti sunce umjetnim oblacima. Unatoč planovima da se stadioni klimatiziraju jer temperature dosežu i do 50 stupnjeva celzijusa, još uvijek postoji pritisak iz nogometnog svijeta da se prvenstvo odigra u neko drugo doba godine.

Powered by CuteNews
SYNTEKS d.o.o.
PZC VARAŽDIN d.d.
SINGRA d.o.o.
DATA d.o.o.
MIPCRO d.o.o.
OD POROBIJA I ŠPOLJARIĆ
STJEPAN STRELEC
TRI PROJEKT d.o.o.
Geo-Croatia d.o.o.
Obrt za građevinarstvo Hanžek
Gradski stanovi
PORTAL d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Premužić
Aris d.o.o.
Forma d.o.o.
GALDI d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Soldo
Darko Detelj
KOCIPER COMPANY
INVEST PROJEKT
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Anina 11, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednica: mr.sc. Martina Cesar-Kelemen dipl.ing.građ.