datum objave: 10.06.2014.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je 07. – 08. lipnja stručno putovanje na Bled i Bohinj. Pedesetak sudionika krenulo je na put, te preko Ljubljane i Kranja doputovalo do Bleda na obalu ledenjačkog Bledskog jezera gdje su se ukrcali na tradicionalne čamce imena "pletna",  kako bi stigli na poznati Bledski otok ujedno i jedini pravi slovenski otok. Na otoku je smještena barokna crkva Marijina Uznesenja koja s otočićem usred jezera predstavlja najprepoznatljiviji simbol Bleda. Prva zidana crkva sagrađena je u romaničkom stilu i blagoslovljena je 1142. godine. Sredinom 15. stoljeća iznova je izgrađena u gotičkom stilu, da bi već 1509. bila teško oštećena u potresu. Temeljito je obnovljena u baroknom stilu, a iz prethodne, gotičke crkve preostali su samo drvena statua Djevice Marije i freske u krstionici. Tada je crkvica dobila novu krstionicu i glavni oltar, ali i prepoznatljivi toranj sa zvonikom. Nakon povratka na obalu uslijedio je posjet Bledskoj utvrdi sagrađenoj na stijeni 130 metara iznad Bledskog jezera. Povijest utvrde seže još u 1004. godinu kada je njemački kralj Henrik II Brikenskoj biskupiji darovao imanje Bled u tadašnjoj pokrajini Kranjskoj. Danas je u utvrdi muzej gdje je izložena cijela povijest Bleda i okolice. Iz utvrde se pruža nezaboravan pogled na jezero, Bledski otok i čitavu okolicu.

Po silasku s utvrde sudionici stručnog putovanja uputili su se prema klancu Vintgar koji je najpoznatija prirodna znamenitost bledske okolice. Klancem duljine 1,6 km protječe rijeka Radovna koja je stvorila mnoge slapove i brzake koji završavaju 15 metara visokim slapom Šum. U ovom netaknutom remek dijelu prirode ipak postoje dvije znamenitosti koje su djelo ljudskih ruku. To su lučni kameni željeznički most izgrađen 1906. godine a nalazi se na visini od 33,5 metara iznad klanca i mala hidroelektrana Vintgar pod Šumom. Nakon povratka u Bled i smještaja u hotel gdje je organizirana  večera, društvo se zabavilo u obližnjem pubu uz živu glazbu. Idućeg dana nakon doručka putovanje je nastavljeno prema Bohinju. Dolaskom u Bohinj posjećeno je ušće Save Bohinjke u Bohinjsko jezero. Preko kamenog mosta put je posjetitelje doveo do crkve Sv. Ivana krstitelja. Nakon kraćeg zadržavanja i šetnje obalom jezera nastavljeno je prema slapu Savica. Nimalo lagan uspon doveo je posjetitelje do slapa Savica čija voda dolazi iz podzemlja Doline Triglavskih jezera te u obliku 38 metara visokog slapa izlazi iz stijene Komarče.

Nakon kraćeg odmora po silasku od slapa Savica, te degustacije i kupnje poznatog bohinjskog alpskog sira i alpskih suvenira put je nastavljen prema Bledu. Na obali Bleda organiziran je ručak u restoranu s prekrasnim pogledom na Bledsku utvrdu i Bledsko jezero. Nastavljen je put prema Varaždinu gdje su sudionici sretno stigli u večernjim satima.        

Fotografije sa stručne ekskurzije mžete pogledati u Galeriji slika.
 

Powered by CuteNews
SYNTEKS d.o.o.
PZC VARAŽDIN d.d.
SINGRA d.o.o.
DATA d.o.o.
MIPCRO d.o.o.
OD POROBIJA I ŠPOLJARIĆ
STJEPAN STRELEC
TRI PROJEKT d.o.o.
Geo-Croatia d.o.o.
Obrt za građevinarstvo Hanžek
Gradski stanovi
PORTAL d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Premužić
Aris d.o.o.
Forma d.o.o.
GALDI d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Soldo
Darko Detelj
KOCIPER COMPANY
INVEST PROJEKT
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Anina 11, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednica: mr.sc. Martina Cesar-Kelemen dipl.ing.građ.