datum objave: 10.06.2014.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je 07. – 08. lipnja stručno putovanje na Bled i Bohinj. Pedesetak sudionika krenulo je na put, te preko Ljubljane i Kranja doputovalo do Bleda na obalu ledenjačkog Bledskog jezera gdje su se ukrcali na tradicionalne čamce imena "pletna",  kako bi stigli na poznati Bledski otok ujedno i jedini pravi slovenski otok. Na otoku je smještena barokna crkva Marijina Uznesenja koja s otočićem usred jezera predstavlja najprepoznatljiviji simbol Bleda. Prva zidana crkva sagrađena je u romaničkom stilu i blagoslovljena je 1142. godine. Sredinom 15. stoljeća iznova je izgrađena u gotičkom stilu, da bi već 1509. bila teško oštećena u potresu. Temeljito je obnovljena u baroknom stilu, a iz prethodne, gotičke crkve preostali su samo drvena statua Djevice Marije i freske u krstionici. Tada je crkvica dobila novu krstionicu i glavni oltar, ali i prepoznatljivi toranj sa zvonikom. Nakon povratka na obalu uslijedio je posjet Bledskoj utvrdi sagrađenoj na stijeni 130 metara iznad Bledskog jezera. Povijest utvrde seže još u 1004. godinu kada je njemački kralj Henrik II Brikenskoj biskupiji darovao imanje Bled u tadašnjoj pokrajini Kranjskoj. Danas je u utvrdi muzej gdje je izložena cijela povijest Bleda i okolice. Iz utvrde se pruža nezaboravan pogled na jezero, Bledski otok i čitavu okolicu.

Po silasku s utvrde sudionici stručnog putovanja uputili su se prema klancu Vintgar koji je najpoznatija prirodna znamenitost bledske okolice. Klancem duljine 1,6 km protječe rijeka Radovna koja je stvorila mnoge slapove i brzake koji završavaju 15 metara visokim slapom Šum. U ovom netaknutom remek dijelu prirode ipak postoje dvije znamenitosti koje su djelo ljudskih ruku. To su lučni kameni željeznički most izgrađen 1906. godine a nalazi se na visini od 33,5 metara iznad klanca i mala hidroelektrana Vintgar pod Šumom. Nakon povratka u Bled i smještaja u hotel gdje je organizirana  večera, društvo se zabavilo u obližnjem pubu uz živu glazbu. Idućeg dana nakon doručka putovanje je nastavljeno prema Bohinju. Dolaskom u Bohinj posjećeno je ušće Save Bohinjke u Bohinjsko jezero. Preko kamenog mosta put je posjetitelje doveo do crkve Sv. Ivana krstitelja. Nakon kraćeg zadržavanja i šetnje obalom jezera nastavljeno je prema slapu Savica. Nimalo lagan uspon doveo je posjetitelje do slapa Savica čija voda dolazi iz podzemlja Doline Triglavskih jezera te u obliku 38 metara visokog slapa izlazi iz stijene Komarče.

Nakon kraćeg odmora po silasku od slapa Savica, te degustacije i kupnje poznatog bohinjskog alpskog sira i alpskih suvenira put je nastavljen prema Bledu. Na obali Bleda organiziran je ručak u restoranu s prekrasnim pogledom na Bledsku utvrdu i Bledsko jezero. Nastavljen je put prema Varaždinu gdje su sudionici sretno stigli u večernjim satima.        

Fotografije sa stručne ekskurzije mžete pogledati u Galeriji slika.
 

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.