datum objave: 13.03.2013.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara organiziralo je od 29.11.2012. do 02.12.2012. putovanje u Istanbul. Turska je od davnina spajala Aziju i Europu. Osim manjeg dijela istočne Trakije na europskom kontinentu, ona obuhvaća Malu Aziju do gradova Samsun i Adana, te istočnu Anataliju, ravnicu koja se proteže prema istoku do 2000 m visokog gorja ispred Kavkaza. Most koji spaja Europu i Aziju je Istanbul, metropola s 15 mil. stanovnika koja je dijelom smještena u Europi, a dijelom u Aziji – na obje obale Bospora.
Sletjevši avionom u Istanbul smjestili smo se u hotel koji se nalazio u povijesnom dijelu grada – Sultanahmetu. Javnim prijevozom krenuli smo do trga Taksim, novog centra grada, te krenuli u šetnju poznatom  glavnom ulicom Oslobođenja (Istiklal Caddessi) punom dućana, trgovina, restorana i barova, gdje smo ostali do kasnih noćnih sati kada smo upoznali i noćni život Istanbula.
Drugog smo dana uz našeg, vrlo ugodnog i punog informacija, vodiča Denisa, razgledali Hipodrom, Plavu džamiju, Aja Sofiju i Topkapi. Na Hipodromu se nalazi bunar koji je darovao njemački car Vilim II. i označuje početak Hipodroma. Tu se nalazi i egipatski obelisk iz doba faraona Tutmozisa III, zmijski stup iz Apolonova hrama, te zidani obelisk koji je dao izraditi car Konstantin VII., a kojeg su križari opljačkali (skinuli brončane ploče). Plava džamija, monumentalno zdanje, koju je izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio Aja Sofiju. Plava džamija ima 6 minareta i posljednja je velika kraljevska džamija u koju se ulazi bos na debele ćilime, a žene, uz obavezno pokrivanje glave maramom. Aja Sofija je najznamenitija građevina u gradu. Izgrađena je kao kršćanska crkva i posvećena je Božjoj „svetoj mudrosti". Na mjestu na kojem je od 325.g. stajala konstantinovska crkva car Justinijan je 532.g. položio kamen temeljac za današnju građevinu čija je gradnja trajala 5 godina. Stupovi središnjeg prostora ispred kupole sastoje se od blokova pješčanog kamena povezanih olovom, a zidovi i svod su od opeke. Troškovi gradnje iznosili su 5,4 milijarde dolara. Nakon osvajanja Mehmeda II.,  crkva je pretvorena u džamiju. Tada su dodani minareti, potporni zidovi, bunar, kuhinja i nadgrobni spomenici. Građevina je iz unutra ostala nepromijenjena, ali su sve slike i figure presvučene gipsom, što je u skladu s islamskim propisima. 1934.g. Ataturk, koji je poštovao obje religije, proglašava građevinu muzejom, pa su ponovno otkriveni neki skriveni mozaici. Promjer kupole je 31 m, a visina 55,6 m. U crkvi se nalazi sultanova loža, molitvena niša, propovjedaonica, tribina za pjevače, osam drvenih medaljona s imenima Alaha, njegovog proroka Muhameda i prvih vjerskih vođa, te „stup koji plače". U palaču Topkapi-saraj ulazi se kroz bogato ukrašena vrata s tri tornja sagrađena za vladavine Mehmeda II. Kroz ta vrata ulazi se prostor gdje je Aja Irena, crkva svetog mira, zatim kroz vrata pozdrava u čijim su tornjevima bile tamnice zarobljenika osuđenih na smrt dolazi se u prostor palače. U tom prostoru se nalaze kuhinjske zgrade, staje, harem. U haremu su zidovi i kamini obloženi keramičkim pločicama s cvjetnim uzorcima, a stolarija je izrađena od plemenitog drva, a podovi su većinom kameni, dok je staza na podu, širine metar, u centralnom dijelu harema, izvedena od kamena oblutaka svjetle i tamno sive boje, tako da je na taj način dobiven uzorak od cvjetova na podu. Kroz vrata sreće dolazite u treće dvorište. Ovdje je sultan održavao obrede kurban bajrama, žrtvene svečanosti. U tom dijelu nalazi se i dvorana za audijencije. U tom dvorištu su i prostorije s dragocjenostima koje su donosili osmanlijski osvajači, te prostorija s relikvijama. U četvrtom dvorištu nalaze se raskošni paviljoni i vrtovi tulipana. U jednom paviljonu nalazi se kafić i restoran iz kojeg je prekrasan pogled na Bospor.
Preporukom vodiča Denisa, obišli smo, u vlastitom aranžmanu, baziliku Cisterna Yerebatan. Cisterna koju je u 6. stoljeću postavio car Justinijan duga je 141m, široka 73 m, a smještena je na 336 stupova. Nekada je ta cisterna koristila Carigradu za pitku vodu i nadzor nad pitkom vodom. Danas u njoj ima vrlo malo vode, ali kojoj ima mnogo riba. Obilazak cisterne je vrlo ugodan zbog efektnog osvjetljenja i ugodne muzike.
Večera je bila organizirana u tradicionalnom restoranu Orient house gdje smo prisustvovali bogatom programu uz trbušne plesačice, folklorne plesove i običaje. Atmosfera je bila vrlo opuštena uz slikanja s trbušnim plesačicama i pokušajima u trbušnom plesu na pozornici.
Treći dan proveli smo krstarenjem bosporskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. S broda smo promatrali carske palače, tvrđave i privatne vile. Popodnevne sate proveli smo na Egipatskoj tržnici na kojoj se može kupiti više od 1000 različitih začina na kile. U nastavku Egipatske tržnice dolazi se do Grand Bazaara, zatvorene tržnice s više od  5 000 trgovina gdje smo kupovali kožu, zlato, suvenire, tekstil, lokume, baklave i razne druge stvari koje su nam se svidjele, ali nema kupnje ako se ne cjenkate. U glavnom potrošili smo sve novce jer stalno naiđete na nešto što vam je interesantno ili vas njihovi trgovci zaustavljaju i nagovaraju uz obavezno spuštanje cijena.
Slijedećeg smo dana uz sunce i 22 stupnja poletjeli avionom iz Istanbula za Zagreb, a u Zagreb smo sletjeli na 2 stupnja celzija i sivilo na nebu.

Mirna Amadori dipl. ing. građ.

 

Fotografije možete pogledati u kategoriji "Galerija slika".


 

Powered by CuteNews
SYNTEKS d.o.o.
PZC VARAŽDIN d.d.
SINGRA d.o.o.
DATA d.o.o.
MIPCRO d.o.o.
OD POROBIJA I ŠPOLJARIĆ
STJEPAN STRELEC
TRI PROJEKT d.o.o.
Geo-Croatia d.o.o.
Obrt za građevinarstvo Hanžek
Gradski stanovi
PORTAL d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Premužić
Aris d.o.o.
Forma d.o.o.
GALDI d.o.o.
Ured ovlinž.građ. Soldo
Darko Detelj
KOCIPER COMPANY
INVEST PROJEKT
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Anina 11, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednica: mr.sc. Martina Cesar-Kelemen dipl.ing.građ.