datum objave: 17.04.2016.|print

Predsjedništvo Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je posjet sajmu Bauma 2016. u vremenu od 15. do 17. travnja 2016. godine koji se održava svake tri godine u Münchenu. Trodnevna stručna ekskurzija započela je u petak u ranim jutarnjim satima vožnjom kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku  sve do krajnjeg odredišta Münchena, glavnog grada savezne pokrajine Bavarske koji je smješten na rijeci Isar.  München se prostite na površini od 310,43 km2 i sa svojih 1.400.000 stanovnika je nakon Berlina i Hamburga treći grad po veličini u Njemačkoj i slovi za jedno od najvažnijih gospodarskih, prometnih i kulturnih središta Njemačke.

 

Po dolasku u München upriličen je posjet jednom od najmodernijih stadiona na svijetu,  Allianz areni koji je sagrađen ponajprije zbog Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. godine. Ukupni kapacitet stadiona je 69.900 mjesta, a uz stadion je izgrađen najveći parkirališni kompleks u Evropi koji na svoja četiri kata ima 9.800 parkirnih mjesta za automobile, a uz stadion postoji 350 parkirnih mjesta za autobuse. Stadion je noću osvjetljen u boji jednog od dva kluba koji tu igraju svoje utakmice i to u crvenoj boji kad igra FC Bayern, plavoj kada igra  TSV 1860 München i bijeloj kada igra reprezentacija Njemačke odnosno kada se održavaju drugi događaji.

Za izgraadnju stadiona potrošeno je 120.000 m3 betona i 22.000 tona armature. Cijena izgradnje iznosila je 340 milijuna €.

 

Nakon stadiona uslijedio je posjet Olimpijskom tornju koji je otvoren 1969. godine a nalazi se u Olimpijskom parku sagrađenom za potrebe ljetnih olimpijskih igara koje su održane 1972. godine. Olimpijski toranj je visok 291 m. Do vidikovca na tornju koji je smješten jedan kat iznad restorana dolazi se pomoću dva dizala koja posjetitelje voze do visine 182 m' brzinom od 7 m/s. Zainteresirani sudionici ekskurzije mogli su u neposrednoj blizini Olimpijskog parka posjetiti kompleks BMW Welt, izložbeni prostor najpoznatije bavarske tvornice vozila BMW.

 

U poslije podnevnim satima upriličen je posjet centru Münchena i njegovim znamenitostima od kojih treba izdvojiti Trg Odeonsplatz oko kojeg se nalaze poznate zgrade i građevine kao što su slavoluk Feldhernhalle, engleski vrt koji je površinom veći od znamenitog Central parka u New Yorku, talijanski vrt iz 17 st. Hofgarten, Theatinerkirche, barokna crkva izgrađena u talijanskom stilu, Königsplatz, trg gdje se nalazi gliptoteka i zgrada Propylea, Maximilianeum, impresivna zgrada bavarskog parlamenta, Gradska vijećnica, Karlsplatz, koji predstavlja ulaz u povijesnu jezgru grada, Neuhauserstrasse, jedna od poznatijih shopping ulica, Frauenkirche, katolička katedrala iz 12. st. i najpoznatiji trg Marienplatz.

 

Drugog dana organiziran je Posjet sajmu Bauma 2016. - 31. međunarodnom stručnom sajmu građevinskih strojeva, strojeva za građevinske materijale, strojeva i opreme za rudarstvo, te građevinskih vozila i opreme za graditeljstvo. Ovogodišnja Bauma odvija se u okviru nekoliko tematskih cjelina: Sve za gradilišta, Rudarstvo, vađenje i obrada sirovina, Komponente i usluge dobavljača i Proizvodnja građevinskog materijala. Bauma se u Münchenu održava svake treće godine, a na protekloj priredbi 2013. gosdine nastupilo je više od tri tisuće izlagača iz 57 zemalja svijeta, uz zabilježenih oko 500 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja. Nakon cjelodnevnog boravka na sajmu i kraćeg slobodnog vremena organizirana je večera u restoranu Löwenbräukeller.

 

Posljednjeg dana sudionici ekskurzije posjetili su poznate dvorce koje je izgradio kralj Ludwig II Oton Bavarski (1845.-1886.), najstariji sin Maksimilijana II. Ludwig II bio je osim po gradnji impozantnih dvoraca poznat i kao pokrovitelj skladatelja i glazbenika Richarda Wagnera. Prvi posjećeni dvorac Neuschwanstein je jedan je od najpoznatijih dvoraca i romantičnih prizora na svijetu, te omiljeno turističko odredište. Građen je od 1869.-1886. uglavnom u stilu njemačke romanike iz 13. stoljeća, premda vrlo slobodno interpretirane. Pojedini su detalji preuzeti iz stvarnih zgrada, ali je dvorac u cjelini originalna građevina. Prostire se na površini od 5.935 m² na nadmorskoj visini od 965 m.  Neuschwanstein zorno dočarava Ludwigove životne ideale i želje. Poznat je po prelijepom izgledu dok pozornost plijeni zbog romantičnog položaja na vrhu brda i bajkovitog izgleda koji je kao uzor iskoristio slavni Walt Disney. Od planiranih 228 prostorija kompletno je dovršeno svega 15, a troškovi izgradnje dvorca iznosili su u trenutku Ludwigove smrti nevjerojatnih 6.180.047 maraka. U neposrednoj blizini nalazi se i dvorac Hohenschwangau kojeg je izgradio Ludwigov otac Maksimilijan II kao svoju ljetnu rezidenciju u kojoj je Ludwig odrastao. Dvorac je završen 1837. godine a građen je u gotičkom stilu.

 

Nakon ručka u restoranu Schlossrestaurant koji se nalazi u podnožju dvorca Neuschwanstein, poslije podne posjećen je kraljev najmanji i najdraži dvorac Linderhof koji je jedini u potpunosti dovršen za Ludwigova života. Građen je u stilu rokokoa, a u uređenju unutrašnjosti učestvovali su brojni majstori potrošivši tisuće sati strpljivog rada. Tako je na primjer za uređenje drvenih dijelova spavaće sobe četrnaestorici stolara bilo potrebno 4 godine! Dvorac je okružen prelijepim parkom s terasama i paviljonima. U parku iznad dvorca nalazi se umjetno sagrađena Venerina spilja koja je najveća umjetna spilja u Europi, a u kojoj je mladi kralj uživao u privatnim predstavama Wagnerovih opera.

 

 

Fotografije sa izleta možete pogledati ovdje.

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.