datum objave: 24.10.2014.|print

POSJET GRAĐEVINARA NAJVEĆEM OTOKU MEDITERANA – SICILIJI

Građevinari Varaždina sredinom listopada posjetili su najveći otok na Mediteranu – Siciliju, za koji je Goethe rekao da „Bez Sicilije Italija nema duše“. Sicilija je stoljećima na raskrižju pomorskih putova između Istoka i Zapada Europe, kao i između Europe i Afrike.


Siciliju su prvo nastanila plemena, a tada su počeli osvajanja razni osvajači kojima je Sicilija bila interesantna zbog svojeg značajnog strateškog položaja. Osvajali su je Grci, Kartažani, Rimljani, Vandali, Goti, Bizantsko carstvo, Arapi, Španjolci, Perzijci, Normani, pa je osnovana Kraljevina Sicilija, švapska dinastija Hohenstaufen, francuska dinastija Ažuvinaca, Savojska dinastija, Burbonci, pa mafija i konačno Republika Italija. Mafija, koja je otjerala Burbone, nastala je od prvih slova riječi „smrt francuzima od Italije“. Mafija nisu kriminalci, kao što to svi misle, nego su uzor i zaštitnici siromašnima i slabima.

Sicilija je trokutasti otok okružen Mediteranskim, Tirenskim i Jonskim morem, površine oko 26 000 km2 na kojem živi 5 miliona stanovnika. Reljef Sicilije je brežuljkasto – planinski s kratkim rijekama, koje su i presušile, te se svode na potoke. Otok je bogat egzotičnim biljkama kao što su fikus, strelicije, banane, citrusi, masline, kapari, pistacije, bademi, lješnjaci, ali i vinovom lozom i žitaricama. Na južnom dijelu temperatura se penje i do 45°C zbog prodora vrelog pustinjskog vjetra iz Sahare, ali na vrhu i obroncima Etne iznad 3 000 m u zimi ima i snijega. Spominju se 3 svetice Sv. Rozalija – zaštitnica Palerma; Sv. Agata – zaštitnica Catanie; Sv. Lucija – zaštitnica Siracuse.

Putovali smo romantičnim gradovima bogatim kulturnom ostavštinom i naglašenim „južnjačkim“ temperamentom, kao što su Palermo, Monreale, Dolina Hramova, Enna, nezaobilazna Etna – vulkan, Taormina, Siracusa i Catania.
Palermo je fascinantan, kaotičan i egzotičan glavni grad pokrajine Sicilije kojeg su osnovali Feničani. Imao je dugu i burnu prošlost, a danas je središte političkog i društvenog života otoka. U Palermu posjetili smo arapsko-normansku Katedralu, Kraljevsku palaču pretvorenu u najimpresivniju vladarsku palaču u Europi, crkvu Martorana poznatu po mozaicima, te Cappellu Palatina - baziliku s 3 lađe, koja je bila privatna kapela kraljevske obitelji,a puna je mozaika s biblijskim scenama, Teatro Massimo – najveća operna kuća u Italiji, te Katedralu Santa Vergine Maria Assunta gdje se nalaze grobovi kralja Ruggera II i careva Enrica VI i Federika II. U srcu starog Palerma nalazi se Quattro Canti raskrižje 2 glavnih ulica. Četiri ugla tog raskrižja u obliku osmerokuta naziva se još i kazalište Sunca, jer je u svakom momentu bar jedan obasjan suncem. U podnožju svakog nalazi se fontana koje predstavljaju 4 rijeke Palerma, u redu više na svakom uglu je predstavljeno jedno godišnje doba, u sljedećem redu je po jedan vladar Palerma, a u zadnjem redu nalaze se po jedna svetica zaštitnica.


Monreale, do kojeg se penje stepenicama, poznat je po benediktinskom samostanu i prekrasnoj katedrali iz 12. stoljeća, ukrašenoj serijom zlatnih mozaika koji su remek-djelo bizantske umjetnosti.
U blizini Agrigenta nalazi se „Dolina hramova“, jednog od značajnijih antičkih arheoloških  lokaliteta i najbolje očuvanih ostataka antičkih hramova na svijetu: Jupiterov, Junonin, hram Sloge i Zeusov hram.
Enna je grad u središtu otoka od kojeg se pruža pogled na cijelu Siciliju, pa se on smatra vidikovcem Sicilije.
Etna je najaktivniji vulkan na svijetu. To je 3 320 m visoki aktivni stratovulkan koji se pruža na površini od 1 190 km2. Oko vulkana je 20 ha nenaseljenog područja. Najveće erupcije u zadnjih 100 godina bile su 1928., 1949., 1971., 1983., 1992., 2004. I 2011. godine.  Kada su erupcije, priča legenda, da je to Hefestova kovačnica koja tada izrađuje oružje.  Vulkan stalno lagano pari. Cesta nas je vodila crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Na 1000 m nadmorske visine prestaje vegetacija, te se vide samo ostaci lave i pepela. Put nas je doveo do kratera Silvestri na visini 1982 m nadmorske visine. Vožnjom uz obronke Etne povremeno smo zastali na raznim degustacijama meda od mandarina, limuna, naranđa, poznatih Sicilijanskih laganih vina, likera od limuna, badema, pistacija, usoljenih maslina, kapara, luka, češnjaka i maslinovih ulja s raznim dodacima (bosiljak, origano, ružmarin).
Taormina, grad na brdu Monte Tauro, s kojeg se pruža fantastičan pogled na okolicu i Jonsko more, a koji ima grčko-rimski teatar s kojeg se pruža pogled na Etnu.

Siracusa, grad koji je nekada bio najvažnija grčka kolonija na Siciliji. Zaštitnica joj je Sv. Lucija kojoj je posvećeno svetište koje je u obliku obrnutog cvijeta ljiljana. U Siracrusi se nalazi grčki teatar, rimski amfiteatar, špilja Dionizijevo uho, koja je u obliku uha, te je  široka 23 m i duga 65 m,a izrađena je za potrebe robijanja. Šetnjom slikovitim ulicama došli smo do katedrale koja predstavlja spoj grčkog hrama božice Atene i barokne crkve.
Catania je drugi najveći grad na Siciliji i sjedište je istoimene provincije. Poznati je po katedrali, grčkom teatru i slonovoj fontani.
Uz Sicilijanska vina iz raznih provincija (bijelih, rose, crnih), poznate pive - Birre Morreti, fritula iz brašna od slanutka, brusketa, cannoli - slastica, arancino - pohana riža s raznim dodacima, pasta, svježe ubranih banana i drugih delicija upoznali smo navike i način života na tom egzotičnom otoku.

Mirna Amadori, dipl. ing. građ.

Fotografije možete pogledati u Galeriji slika.

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.